Gevulde speculaastaart

Heerlijk dat ik nu zelf gevuld speculaas kan maken, dit is toch wel iets dat ik mis als het winter is.

Je kunt deze taart maken met speculaaskruiden of koekkruiden maar je kunt de kruiden ook zelf mengen. Ik vind het zelf mengen lekkerder, je kunt dan naar eigen smaak de hoeveelheden aanpassen.

De amandelspijs is het lekkerste als je dit een paar dagen van te voren maakt.

Voor de speculaaskruiden:
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen kruidnagelen
  • evt. 1 theelepel gemalen koriander
Ingrediënten voor de spijs:
  • 150 gram (blanke) amandelen
  • 150 gram suiker
  • 1 losgeklopte eidooier
  • een beetje citroensap
  • 2 eetlepels water
Bereiding van de spijs:
  • Als je gewone amandelen hebt moet je ze even in warm water blancheren tot het schilletje los gaat zitten
  • Laat ze afkoelen en verwijder het schilletje
  • Houd enkele amadelen achter voor de garnering en maal de rest in een keukenmachine
  • Voeg de suiker en losgeklopt eigeel toe en maal nog een keer goed
  • Voeg citroensap en water toe en maal het nog een keer door
  • Doe de spijs in een goed afgesloten bakje en zet dit tot gebruik in de koelkast
Ingrediënten voor de taart:
  • 200 gram bloem
  • 100 gram bruine (basterd)suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kruiden
  • 135 gram koude boter, in kleine blokjes
  • een beetje melk
  • 1 eidooier, losgeklopt met een beetje melk
Bereiding:
  • Beboter een (spring)vorm van 22 cm doorsnee
  • Meng de droge ingredienten in een kom
  • Voeg de boter toe en snijd deze met 2 messen door de bloem
  • Kneed dan met de handen tot je een kruimig deeg krijgt
  • Voeg eventueel een beetje melk toe en kneed het deeg tot een bal
  • Druk de helft van het deeg in de springvorm en verdeel het deeg gelijk over de bodem
  • Verdeel de spijs over het deeg en druk dit licht aan
  • Rol de andere helft van het deeg uit en leg dit over de spijs en druk dit ook licht aan
  • Druk de achtergehouden amandelen in het deeg en bestrijk met het losgeklopte ei
  • Bak de taart gaar en mooi bruin in ongeveer 45 minuten op 180 graden
Ook in Egypte heerlijk met een beker warme chocolademelk met deze koude dagen.




Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Egyptische dadelkoekjes