Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Voor mijn broer <3

omdat hij er zo gek op is.
Het is ook een heerlijk gerecht. In het begin kon ik er maar moeilijk aan wennen dat men hier rijst met aardappels at. Voor mij was het altijd OF aardappels, aardappelschotel of anders met groente en vlees, OF rijst, met een vlees/groentengerecht. Nu vind ik het heerlijk en eten we het best wel vaak. Je kunt er zoveel andere schotels van maken, met of zonder vlees, met doppertjes en wortels, enz.

Het arabische woord voor aardappels is batata, een ovenschaal heet sayniyya, het gerecht heet in het egyptisch dan ook sayniyyet batata.

Neem het liefst een ovenschaal die ook op het vuur kan. Heb je deze niet kun je de ovenschaal ook meteen in de oven zetten, het duurt dan alleen wat langer dat de aardappels gaar zijn plus je moet controleren dat ze niet te droog koken, giet er dan eventueel nog wat water of bouillon bij.

Voor de kruidenmix (alles in theelepels):
Je kunt hier in Egypte ook een vleeskruidenmix ((vlees) boharat) kopen, maar zelfgemaakt vind ik zelf lekkerder.
  • 4 x paprikapoeder
  • 4 x zwarte peper
  • 1 x gemalen koriander
  • 1 x gemalen kardamon
  • 1 x gemalen komein
  • 1 x kaneel
  • 1 x gemberpoeder
  • 1x nootmuskaat
  • 1/2 x chilipoeder
  • 1/4 x gemalen kruidnagels
Als je niet zo gek bent op kruidnagels, kun je deze er ook uitlaten. Als je er teveel van in doet kan het behoorlijk overheersen.
De mix kun je goed bewaren in een glazen potje.

Ingredienten:
  • 4 grote aardappels
  • 1 grote ui
  • 3 groene paprika's
  • 3 kardamonpeulen
  • 2 eetlepels kruidenmix
  • 8 tomaten, gepureerd
  • 1 theelepel boter
  • ca. 2 dl bouillon
  • 1/2 bouillontablet
  • peper en zout
  • olie
Bereiding:
  • Vet een ovenschotel licht in
  • Schil de aardappels, snijd ze in dikke plakken van ca. 1 cm en leg deze in de ovenschaal
  • Snijd de ui en paprika's in ringen en leg ze op de aardappels
  • Strooi hierover de kruidenmix en wat zout en peper
  • Plet de kardamonpeulen een beetje (zodat ze een beetje open gaan, maar nog wel heel blijven zodat de zaden er niet uitkomen) en verdeel ze tussen de ui/paprika's
  • Verdeel de boter erover
  • Giet de gepureerde tomaten hierover
  • Zet de schaal eerst op het vuur en breng de aardappels aan de kook. Laat dit zachtjes koken totdat de tomaten een donkere kleur krijgen.
  • Verkruimel er de halve bouillontablet over, giet er zoveel bouillon over totdat de aardappels net onder staan en laat het nog 10 minuten zachtjes koken
  • Zet de ovenschotel dan in de oven, 180 graden ongeveer 30 minuten, of totdat de aardappels naar je eigen voorkeur gaar zijn.
Lekker met rijst met vermicelli en een salade.

Bi-lhana wi sjifa - Moge het je bekomen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Egyptische dadelkoekjes