Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Het is er weer tijd voor: coeroemb (of croemb) maHsjie ofwel gevulde koolbladeren! 

Hoewel het in de winter niet zo koud is als in NL kan het in Egypte toch ook behoorlijk afkoelen, vooral als de zon ondergaat.
Zoals de stamppot een heerlijk winters gerecht is in Nederland, zo zijn de gevulde koolbladeren hier een heerlijk winters gerecht, je wordt er zo lekker warm van.
Je maakt een grote pan vol, komt het niet op dan is het de volgende dag misschien nog wel lekkerder.

Dit recept is van mijn Egyptische vriendin. De eerste keer hebben we ze gezellig samen gemaakt, zittend op de grond om een laag tafeltje de koolbladeren vullen.
Nu maak ik het ook regelmatig zelf en manlief en egyptische familie en vrienden vinden het heerlijk.

Je kunt deze vulling ook gebruiken voor gevulde wijnbladeren of gevulde groenten zoals paprika's, courgette en aubergines.

Ingrediënten (voor ca. 6 personen)
  • 1 grote witte kool
  • 3 uien, gesnipperd
  • ca. 6 tomaten, gepureerd in een blender, dit moet ongeveer een ½ liter zijn
  • 1/2 el uitgeperste knoflook
  • 2 bouillontabletten
  • 750 gr rijst
  • zout
  • 1 tl zwarte peper
  • ½ tl gemalen koriander
  • 1 bosje (platte) peterselie, fijngesneden
  • 1 bosje dille, fijngesneden
  • 1 bosje verse koriander, fijngesneden
  • 2 eetlepels olie
  • flinke eetlepel boter
Bereiding:
Voor de kool:
  • Breng een grote pan water aan de kook. Als het water kookt een eetlepel zout toevoegen.
  • De buitenste bladeren verwijderen.
  • De bladeren 1 voor 1 eraf halen en even blancheren (minuutje of 4) in het kokende water. Ze moeten zacht worden zodat je ze makkelijk kunt rollen. Blancheer telkens maar een paar bladeren tegelijk.
  • Haal de bladeren uit het water en laat ze uitlekken en afkoelen in een vergiet.
Voor de vulling:
  • Verhit de olie en de boter in een pan.
  • Bak de uien bruin met zout en peper.
  • Voeg op het laatst de knoflook en gemalen koriander toe en bak deze nog even mee.
  • Voeg de tomaten en 1 bouillontablet toe en laat ze ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de rijst toe en roer voorzichtig om, de rijst niet koken. Als er nog veel vocht is, laat dit dan verdampen of voeg nog wat rijst toe.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Meng de verse koriander, peterselie en dille er door.
De pan:
Leg wat restjes tomaat, ui, koolblad (de nerven) en groen op de bodem.

Rolletjes maken:
  • Eerst snijd je de dikke nerf uit het koolblad.
  • Afhankelijk van de grootte van het koolblad en van hoe groot je de rolletjes wilt maken snijd je lapjes uit het koolblad.
  • Als je mooie kleine rolletjes wilt maken zoals de restaurants hier ze serveren, maak je lapjes van ca. 10 x 13 cm.
  • Het makkelijkste is als je van de rand van het koolblad richting nerf snijdt, je begint dan met ca. 10 cm en eindigt in een smaller deel, zo haal je de meeste rolletjes uit een blad en je kunt ze mooi oprollen.
  • Leg een klein beetje vulling op het brede gedeelte.
  • Vouw de zijkanten (ca. 1 cm) over de vulling en rol het pakketje op.
  • Knijp wat vocht eruit en leg ze rondom in de pan op de groenten.
  • De volgende laag hier boven op etc.

Koken:
  • Kruimel een bouillontablet over de rolletjes en giet water er over totdat de rolletjes net niet onder staan (ongeveer 1 cm eronder).
  • Kook ze in ca. 45 minuten gaar, het water is dan (bijna) allemaal opgenomen door de rijst.
  • Is het water niet helemaal opgenomen, is dat geen probleem, probeer een rolletje om te kijken of de rijst gaar is.

Serveer ze warm op een schaal als bijgerecht of als hoofdgerecht met een salade.


Tip:
Wat je overhoudt van de vulling, kun je eenvoudig invriezen. Zo kun je een volgende keer snel koolbladeren vullen of eventueel andere groenten zoals paprika, courgette en aubergine.
Opwarmen van de koolrolletjes gaat makkelijk in de magnetron en anders in de oven. Giet er wat water over (of van het kookvocht als dit niet allemaal is opgenomen) en zet ze ca. 20 minuten in de oven op 180 graden.

Bi-lhana wi-sjiffa - Moge het je bekomen!

Ingredienten in het egyptisch-arabisch:
rijst - roz
uien - basal
tomaten - tamatim
kool - coeroemb (croemb)
knoflook - toom
bouillontablet - mara'it dagèg = kip(xodaar=groente)
gemalen koriander - koezbara matHuna
koriander vers - koezbara xadra
peterselie - ba'doenis
dille - sjabat
zout - malH
zwarte peper - filfil aswid
olie - zeet
boter - zibda

Reacties

Populaire posts van deze blog

Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Egyptische dadelkoekjes