Marokkaanse koekjes

Heerlijk geurende Marokkaanse koekjes in Egypte.

De ingredienten worden hier in Egypte ook gebruikt in zoetigheden, maar ik heb de koekjes uit een marokkaans kookboek gehaald, dus vandaar de titel.
Eerlijk gezegd weet ik niet of je rozenwater in de gewone supermarkt kunt kopen, maar anders vast wel in marokkaanse of  turkse winkeltjes.
Rozenwater kan snel overheersen dus pas op dat je niet te veel gebruikt. Mocht je geen rozenwater in huis hebben of er niet van houden kun je dit ook vervangen door fanta.
De vorm van de koekjes kun je natuurlijk zelf bepalen. Ik heb kleine krakelingen en een soort wielvormpjes gemaakt, maar je kunt ook vormpjes uitsteken of gewone rondjes maken.

Ingrediƫnten:
  • 1 losgeklopt ei
  • 50 ml olie
  • 25 ml rozenwater
  • 25 ml fanta
  • 60 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje kaneel
  • 1 el citroenrasp
  • 25 gram gemalen anijszaad
  • 25 gram gemalen sesamzaad
  • 35 gram gemalen amandelen
  • 200 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • mespunt zout
  • wat sesamzaad en suiker voor decoratie


Bereiding:
  • Meng in een grote schaal de suiker en vanillesuiker met de olie, het rozenwater, de fanta en de citroenrasp door elkaar.
  • Voeg de helft van het losgeklopte ei toe.
  • Roer het anijszaad, sesamzaad en de amandelen er door.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en de kaneel.
  • Roer het bloemmengsel in gedeelten door het "natte" gedeelte tot het te dik wordt om te roeren. Kneed dan met je handen de overige bloem erdoor.
  • Kneed nog even door, het moet een stevig maar wel soepel deeg worden.
  • Zelf verdeel ik het deeg in 4 stukken en leg dit in de kom met een doek er over heen om uitdrogen te voorkomen.
  • Pak dan 1 deel en snijd dit weer in 5 stukjes.
  • Rol dan de stukjes uit tot slangetjes en vorm er krakelingen van. 
  • Leg de koekjes op een met siliconen of bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk ze met het losgeklopt ei en bestrooi ze met sesamzaad of suiker.
  • Bak ze op 175 graden in ongeveer 15 minuten goudbruin.
  • Laat ze afkoelen op een schaal.
  • Voor de wieltjes: snijd de slangetjes in met een mes, ongeveer 7 keer elke halve centimeter en de 8ste keer snijd je hem af.
  • Vorm dan een rondje en druk de uiteinden aan elkaar vast.
  • Verder zie de krakelingen.

Lekker met een glaasje thee of met een glas koude fanta.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Egyptische dadelkoekjes