Frisse sinaasappelkoekjes

Door de marokkaanse koekjes op een idee gebracht.

Vorig jaar heb ik een keer een recept gekregen van een egyptisch vrouwtje voor sinaasappelkoekjes.
Na dit recept terug hebben gerekend van grote, en dan bedoel ik echt GROTE, hoeveelheden naar een beetje redelijke hoeveelheden ;-) waren ze op zich lekker qua smaak maar ik vond ze wel wat droog.
Na de marokkaanse koekjes leek het me echter lekker om dit recept te gebruiken en hier de sinaasappel in te verwerken. Het resultaat is, al zeg ik het zelf, een heerlijk fris koekje, knapperig van buiten en een beetje zachter van binnen.

Ingrediƫnten:
  • 1 losgeklopt ei
  • 50 ml olie
  • rasp van 1 grote sinaasappel
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 60 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje kaneel
  • snufje gemalen kruidnagel
  • mespunt zout
  • sesamzaad en/of suiker voor decoratie

Bereiding:
  • Meng de suiker en vanillesuiker met de olie, sinaasappelrasp en sinaasappelsap.
  • Voeg de helft van het losgeklopt ei toe.
  • Meng de bloem met de bakpoeder, kaneel, kruidnagel en het zout.
  • Voeg de bloem in gedeelten toe aan het suikermengsel en roer met een lepel tot het te dik is geworden om te roeren.
  • Kneed met je handen de rest van de bloem er door en kneed tot het een stevig maar soepel deeg is.
  • Verdeel het deeg in 4 stukken en leg dit in de kom met een doek er over heen om uitdrogen te voorkomen.
  • Pak dan 1 deel en snijd dit weer in 4 of 5 stukjes, afhankelijk van hoe groot je de koekjes wilt maken.
  • Rol de stukjes uit tot slangetjes en vorm er krakelingen van. 
  • Leg de koekjes op een met siliconen of bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk ze met het losgeklopt ei en bestrooi ze met sesamzaad of suiker.
  • Bak ze op 175 graden in ongeveer 15 minuten goudbruin.
  • Laat ze afkoelen op een schaal.
Bak ze en geniet.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Egyptische dadelkoekjes