Niet zomaar een wittebonensoep.

Een soep die je in de winter lekker verwarmt, maar door de groenten en
tijm en oregano ook een heerlijke zomerse soep.                                                                      

In een grieks kookboek vond ik 2 recepten voor wittebonensoep. Ze leken me op zich lekker maar toch miste ik iets aan beide dus heb ik de 2 "samengevoegd" en zo is het een heerlijke soep geworden.
Ik vond hoe het geserveerd werd ook vooral leuk, rijst in een vormpje doen, dit omkeren op een diep bord en daar de soep om heen scheppen. Maar je kunt de rijst natuurlijk ook weglaten en de soep lekker met (zelfgebakken) brood eten

Ingrediënten:
  • 250 gr witte bonen (1 nacht geweekt)
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 grote fijngehakte wortel
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 tl gedroogde tijm (of 1 el verse)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1/2 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • 250 gr rijst
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 1/2 el olijfolie
  • 1 kleine courgette in blokjes
  • 4 grote tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
  • 1 a 2 soeptabletten
  • 1 liter water
  • 1 tl gedroogde oregano (of 1 el verse)
  • 150 gr kip in stukjes, gebakken of gekookt, dit kan heel goed een restje zijn.
  • zout, peper
Extra nodig: 2 timbaaltjes of kleine kopjes, schaaltjes.

Bereiding:
  • Was de bonen, giet ze af en doe ze in een grote pan.
  • Zet ze onder water en laat ze twee minuten koken.
  • Giet het water af, dit haalt het schuim van de bonen.
  • Zet de bonen opnieuw op, met ruim water.
  • Breng ze aan de kook en voeg de ui, wortel, 1 eetlepel peterselie, tijm, tomatenpuree, olie, zout en peper toe.
  • Laat dit ongeveer 1/2 uur tot een uur sudderen tot de bonen net gaar zijn.
  • Kook de rijst.
  • Roerbak in een wok of grote pan de ui in wat olie, ca 5 minuten.
  • Voeg de courgette toe en bak deze ongeveer 5 minuten
  • mee.
  • Voeg de tomaten, het water, 1 bouillontablet en de oregano toe, breng aan de kook en laat de soep een minuut of 10 koken.
  • Roer dan de kip, de bonen met het kookvocht erdoor en verwarm alles goed.
  • Voeg eventueel nog een bouillontablet, of gedeelte hiervan, toe.
  • Maak op smaak met peper en zout en bestrooi met wat peterselie.
  • Vul een vormpje, glas of een schaaltje, met rijst en stort de rijst in het midden van een diep bord.
  • Schenk de soep hier omheen en strooi er nog wat peterselie over.

Variatie op deze soep:
-         roerbak een rode paprika mee.
-         vervang de kip door gehakt. Roerbak het gehakt mee met de ui of maak gehaktballetjes en kook deze mee in de bouillon van de geroerbakte groenten en tomaten, de kooktijd wordt dan misschien ietsjes langer dan 10 minuten.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Egyptische dadelkoekjes