Griesmeel in filodeeg

Weer een lekker gebak uit de egyptische keuken

Gisteren nieuwe bakblikken gekocht en de middelste heb ik vandaag maar even "ingewijd" door er griesmeel in filodeeg in te bakken.
Het schijnt ook een grieks recept te zijn, misschien dat elk land zijn eigen versie van dit gebak heeft.


Ingrediƫnten:
  • 1 pak filodeeg van 400 gram
  • ca. 60 gram gesmolten boter
Voor de griesmeelpudding:
  • 1/2 liter melk
  • mespunt zout
  • 75 griesmeel
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker, of merg van 1 vanillestokje
  • evt. 125 gram fijngehakte pistachenoten
Voor de siroop:
  • 1 longdrinkglas water
  • 1 longdrinkglas suiker
  • sap van 1 limoen
  • evt. wat kaneel
Leg het filodeeg op tijd uit de diepvries, maar laat de verpakking nog dichtzitten.

Maak de siroop door de suiker en het water in een pan te doen. Breng dit aan de kook en voeg het sap van de limoen toe. Laat het geheel een minuutje of 10 zachtjes koken en laat het daarna afkoelen.

De pudding:
Breng de melk met wat zout aan de kook.
Voeg de griesmeel toe en breng het al roerend opnieuw aan de kook.
Zodra het kookt meteen de pan van het vuur halen.
Klop de eieren met de suiker en roer het door de wat afgekoelde griesmeelpudding.
Roer de vanillesuiker of vanillemerg er door heen en eventueel de noten.
De pudding moet niet stijf worden. Roer hem af en toe door om velvorming te voorkomen terwijl je het filo uit de verpakking haalt.

Vet een bakvorm van ca 30 x 20 cm in.
Leg een vel filo op de bodem en vet deze in met wat boter, leg er zo nog 3 vellen in, het liefst zo dat ze iets tegen de rand opstaan.
Op het 4e vel schep je de helft van de griesmeelpudding.
Leg op de pudding weer 4 vellen filodeeg, elk weer ingevet met wat boter.
Schep hierop de rest van de pudding.
Vouw de eventuele randen naar binnen over de pudding.
Dek de pudding af met 4 a 5 vellen filo, elk weer ingevet met wat boter, ook de laatste.
Met de rug van een mes voorzichtig een ruitvormig patroon in het deeg trekken, liever niet de pudding raken,  en in een voorverwarmde over op 200 graden goudbruin bakken.

Zogauw je het gebak uit de oven haalt schep je de suikersiroop erover.
Laat het gebak afkoelen en laat de siroop een uurtje of 6 intrekken. Ik heb het nadat het wat was afgekoeld koud laten worden in de koelkast.



Bi-lhana wi-sjiffa - Moge het je bekomen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Egyptische dadelkoekjes