Cinnamon Rolls of ook wel Sweet Rolls


"We're just two people who like warm rolls" 

De film As good as it Gets met Jack Nicholson en Helen Hunt heeft me er toe gezet om nu eindelijks eens deze cinnamon rolls te gaan maken.
Ik heb deze film tig keer gezien, maar ik blijf hem mooi vinden. Hij is romantisch, funny en ontroerend. Op het laatst als Jack Nicholson om 4 uur 's morgens een wandeling wil maken en Helen Hunt vindt dit maar "screwy", vindt hij het een goed excuus om naar de bakker te lopen die zo open gaat om warm rolls te kopen: "we're just two people who like warm rolls".
Warme cinnamon rolls, het water loopt me in de mond.

Hoewel ze warm het lekkerst zijn, zijn ze de volgende dag ook erg lekker hoor. In feite zijn ze dan zelfs iets minder zoet en machtig.
Het lijkt erg veel werk maar het is erg leuk om ze te maken en als dan de eerste warme kaneel geuren je woonkamer binnen dwarrelen kun je bijna niet wachten tot ze klaar zijn. Maar als je dan de eerste hap neemt, zo zacht zodat hij bijna smelt in je mond, dan was dat het wachten meer dan waard.

Dit recept is voor ongeveer 14  rolls. Ik heb er 8 meteen gebakken. De overige heb ik na het rollen meteen in de diepvries gedaan, dus niet de 2e keer laten rijzen.

Note mbt de gist:


  • Kijk op de verpakking hoe je de gist moet verwerken, dit verschilt nl per merk.
  • Voor de "Egyptenaren": ik heb Vanoise gebruikt. Dit is droge gist die je droog door de bloem moet mengen.


  • Ingrediënten:

    Voor het deeg:
    • 105 gram aardappelpuree (zonder zout!), dit is van 1 middelgrote aardappel
    • 120 ml aardappelwater (kook de aardappel in ongeveer 200 ml water dan houd je ruim 120 ml over)
    • 85 gram zachte boter
    • 75 gram suiker
    • mespunt zout
    • 120 ml heet water
    • 7 gram droge gist
    • eventueel warm water voor gist
    • 1 ei
    • 530 gram bloem
    Voor de vulling:
    • 75 gram gesmolten boter
    • 125 gram suiker, wit of bruin of een mix van beide
    • 2 eetlepels kaneel, of meer naar smaak 
    Voor de icing:
    • 180 gram poedersuiker
    • 45 gram gesmolten boter
    • 3 ml vanille of 1 zakje vanillesuiker
    • 40 ml melk

    Bereiding:
    • Doe de aardappelpuree, aardappelwater, boter, suiker, zout en heet water in een grote kom.
    • Mix met een garde totdat de boter is gesmolten en laat het daarna wat afkoelen.
    • Neem ongeveer 2 glazen bloem apart.
    • Meng de overige bloem met de gist in een kom.
    • Mix het ei door het aardappelmengsel en de 2 glazen bloem, meng dit goed door elkaar.
    • Zeef dan de bloem/gist in gedeelten er door. Als het te dik wordt voor de garde ga dan over op een houten lepel. Wordt dit ook te zwaar kneed dan het laatste gedeelte met je handen er door totdat het een zacht deeg is.
    • Kneed het deeg nog voor een minuut of 6 op een met bloem bestoven werkblad.
    • Als het te zachte is en het blijft aan je handen plakken, voeg dan nog wat bloem toe. Maar het deeg blijft zacht en wat plakkerig.
    • Doe het deeg in een ingevette kom, dek het af met een doek en laat het op een warme, tochtvrije plaats ongeveer 1 uur rijzen totdat het deeg zich heeft verdubbeld.
    • Fase 2 ; -)
    • Mix de boter met de suiker en kaneel
    • Stomp met je vuist het deeg in en haal het uit de schaal.
    • Doe wat bloem op een werkblad en op de deegroller en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 45x30 cm.
    • Verdeel de suiker/kaneel boter over het deeg
    • Rol de lap nu stevig in de lengte op. Plak het einde wat vast met de boter of wat water.
    • Als de rol niet gelijk is, druk dan voorzichtig, met je handen er losjes omheen, net zolang totdat de rol overal ongeveer even dik is.
    • Snijd de rol in ongeveer 14 plakken met een gekarteld mes. Vorm de plakken weer een beetje rond en leg ze in een licht ingevet bakblik.
    • Dek het bakblik af met een doek en laat het nogmaals rijzen, ongeveer 30-45 minuten totdat het zich verdubbeld heeft.
    • Bak ze in een 180 gr voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten gaar.
    • Laat na het bakken de rolls een kwartiertje afkoelen en maak in deze tijd de icing.
    • Mix hiervoor de ingrediënten door elkaar.
    • Druppel, giet, de icing over de nog warme rolls.

    Ik hoop dat jullie net zo als wij genieten van deze heerlijke warme rolls!




      

    Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

    Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

    Egyptische dadelkoekjes