Pepernoten en speculaas

Warme herinneringen aan Nederland.

Men vraagt wel eens of ik dingen mis uit Nederland. Af en toe wel ja. Maar ik heb dan ook wel zoiets van dat we hier ook lekkere dingen hebben die ze in Nederland niet hebben.
Maar nu in de Sinterklaas tijd mis ik toch wel heel erg de chocoladeletters en pepernoten en die kikkers en muizen, mierzoet maar zo af en toe een zakje o zo lekker. En ook de gevulde speculaas, zucht ; -) heerlijk bij een kop koffie of een beker warme chocolademelk.

Maar goed pepernoten en speculaas kunnen we zelf ook bakken. De gevulde speculaas moet ik ook nog een keer proberen maar aangezien de amandelen best wel duur zijn moet dat nog ff wachten.
Ik heb gegoogled op pepernoten en heb van verschillende recepten mijn eigen recept gemaakt. In Nederland kun je natuurlijk speculaaskruiden gebruiken maar je kunt ook heel goed zelf een mix maken, op deze manier kun je ze helemaal naar eigen smaak maken.

Dit recept is voor ruim 100 pepernoten. Voor speculaasjes of speculaasbrokken kun je hetzelfde recept gebruiken.

De ingredienten:
  • 250 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagelen
  • evt. 1/2 theelepel gemalen koriander
  • mespunt zout
  • 125 gram zachte boter
  • 4 eetlepels melk
Bereiding:
  • Vet een bakplaat licht met boter in.
  • Meng de droge ingredienten door elkaar.
  • Voeg de boter toe en de melk toe en kneed met koele handen net zolang tot het deeg als een bal van de kom los laat.
  • Maak dan kleine bolletjes uit het deeg.
  • Leg de bolletjes op de bakplaat, druk ze heel iets aan zodat ze ietsjes platter worden. Laat tussen de bolletjes een 1/2 centimeter ruimte.
  • Als de bakplaat vol is en er is nog deeg over, doe dit dan zolang in een plastic zak of plastic folie. Je kunt dit later bakken, of zelfs de volgende dag. Leg het dan in de koelkast en haal het een uurtje voor je gaat bakken uit de koelkast.
  • Bak de pepernoten in ongeveer 15 minuten gaar op 175 graden.
  • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Voor speculaasbrokken kun je het deeg uitrollen tot een plak van ongeveer 1 cm. Snijd deze in brokken van gewenste grootte en bak deze in ongeveer 15 minuten gaar.
Of wat ik zelf wel eens doe: ik bak hem in zijn geheel gaar en breek hem als hij afgekoeld is in brokken.
Voor speculaasjes rol je het deeg iets dunner uit en je steekt dan met vormpjes de koekjes uit en bakt ze ook in ongeveer 15 minuten gaar.

Enjoy! en voor de Egyptegangers: met een beker warme chocolademelk erbij waan je je even weer in Nederland ; -)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Egyptische dadelkoekjes