Kruidkoek, zonder boter.


Een heerlijke kruidkoek, uit mijn eeuwenoude kookboek die ik ooit eens bij
mijn eerste oven heb gekregen.
Hoewel het moeilijk is om te wachten is hij toch echt 2 dagen later nog lekkerder, omdat de smaak van de kruiden dan goed is ingetrokken.
Ik heb een mengsel van kruiden genomen maar je kunt ook 12 gr koekkruiden nemen.

Ingrediënten (voor een cakevorm van 2 liter):
  • 425 gr bloem, gezeefd
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 afgestreken theelepels zout
  • 250 gr donkerbruine basterdsuiker, zonder klontjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 gr rozijnen, geweld in warm water en uitgelekt
    (optioneel: 100 gr sukade, fijn gesnipperd en 75 gr gember, fijn gesneden)
  • 2 a 3 dl melk
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 175 °C en bestrijk de cakevorm met boter.
  • Schep de bloem en bakpoeder door elkaar en meng er de kruiden gelijkmatig doorheen.
  • Voeg zout en basterdsuiker toe en meng alles goed.
  • Roer het ei erdoor.
  • Roer er dan de melk door. Begin eerst met 2 dl en voeg daarna de overige melk in gedeelten toe totdat er een taai deeg ontstaat dat in brokken van de lepel valt.
  • Meng de rozijnen (en eventueel de sukade en gember) in gedeelten gelijkmatig door het deeg. 
  • Doe het deeg in de cakevorm en zet de vorm in de oven en bak hem in ca. 45 minuten gaar.
  • Controleer of hij gaar is door er met een houten tandenstoker in te steken, komt deze er droog uit dan is de koek gaar.
  • Laat de koek 1 uur in de vorm afkoelen.
  • Verwijder daarna de cakevorm en laat hem geheel afkoelen
  • Verpak hem in aluminium of plasticfolie om hem vochtig te houden.
Nogmaals, 2 dagen later is hij nog lekkerder, maar ik kan het ook nooit laten, dus neem gerust al vast een plakje. Lekker met boter, maar ook zonder boter erg lekker!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Egyptische dadelkoekjes