Kunafa bil crema in a cupcake

Kunafa, een typisch nagerecht/gebak dat in de Ramadanmaand wordt gegeten.
Men maakt Kunafa door een deeg van water en bloem, heel dun over een hete ronddraaiende plaat te gieten. In Al Ahram stond dit leuke artikel over het ontstaan en maken van Kunafa.
Je kunt de kunafa op verschillende manieren verwerken, ik heb ze deze keer in cupcake vormpjes gedaan, gevuld met een bananencustard.

Ingredienten: (voor een cupcake vorm voor 12 cupcakes)
  • 1 pond kunafa
  • 100 gram gesmolten boter
Voor  de creme:
  • 1 zakje bananencustard
  • opt. 1 eetlepel maizena
  • 1/2 ltr melk
  • opt. 3 eetlepels suiker
Voor de siroop:
  • 1 glas suiker
  • 1 glas water
  • sap van een halve limoen

Maak de custard zoals op de verpakking staat beschreven. Ik vond de custard (Vanoise) de vorige keer een beetje dun dus ik heb een eetlepel maizena toegevoegd zodat het wat dikker wordt, de halve liter melk heb je nl wel nodig.
Vanoise custard is ook niet gezoet dus ik moest 3 a 4 eetlepels suiker toevoegen. Heb er maar 3 gedaan ivm de suikersiroop.
Laat de custard afkoelen, roer hem af en toe door zodat er geen vel op komt.

Maak de siroop door de suiker en het water in een pan te doen. Breng dit aan de kook en voeg het sap van de limoen toe. Laat het geheel een minuutje of 10 zachtjes koken en laat het daarna afkoelen.

De kunafa.
Doe de kunafa in een grote schaal en trek het in kleine stukjes, of knip ze klein.
Voeg de boter toe en meng dit met je handen goed door de kunafa.
Bekleed dan de cupcakevormpjes met de kunafa. Eerst een laagje op de bodempjes en daarna voeg je nog wat toe om de zijkantjes dun te bekleden.
Lepel dan in elk vormpje de koude custard, ongeveer 1 1/2 eetlepel per vormpje.
Bedek de custard weer met een laagje kunafa en druk dit voorzichtig aan.
Restjes kunafa in de vormpjes vegen of wegvegen.

Zet de vorm in de voorverwarmde oven, 190 graden, voor ongeveer 40 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is.
Meteen als je de kunafa uit de oven haalt, schep je op iedere cupcake een lepel siroop en daarna over elk nog een lepel.

Haal ze uit de vorm en keer ze om op een bord.
Je kunt ze koud of nog warm eten.
Garneer met schijfjes banaan en, erg lekker als ze nog warm zijn, eventueel met een bolletje roomijs.


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Egyptische dadelkoekjes