Baklava rozetjes

Vandaag ga ik baklava rozetjes maken. Dit recept heb ik gevonden op greekfood.about.com. Een heel simpel recept, maar o zo lekker. Het is minder zoet en machtig dan "normale" baklava. Iedereen vindt ze heerlijk en elke keer is het in een mum van tijd op. Ik heb foto's erbij gezet om te laten zien dat het echt simpel is.

Eerst naar de supermarkt om hazelnoten te kopen en dan aan de slag. Je kunt allerlei noten hiervoor gebruiken, net wat je lekker vindt, walnoten, hazelnoten, amandelen, ongezouten pinda's etc.
Note: Haal op tijd het phyllodeeg uit de diepvries. Kijk op de verpakking hoeveel tijd hiervoor nodig is, dit verschilt nl per merk.

Nou het heeft nog even een paar dagen geduurd, maar hier is dan het recept.

Ingredienten:
  • 1 pak phyllo van 400 gr
  • 100 gr gesmolten boter
  • 250 gr noten, fijn gehakt.
    Als je de noten in een keukenmachine doet, voeg dan een klein beetje suiker toe, dit voorkomt dat de noten "plakkerig" worden.
  • 1/2 el suiker
  • 1 glas suiker (longdrink glas)
  • 1 glas water
  • sap van een halve limoen
  • een bakblik - een springvorm ofzo, in ieder geval iets met een hoge rand. Formaat hangt een beetje af van het aantal velletjes phyllo wat in een verpakking zit. In een springvorm van 26 cm doorsnee gaan 14 rozetjes.
Bereiding:
  • vet de bakvorm licht in
  • verwarm de oven voor op 200 graden
  • voor de siroop:
    doe de suiker met het water in een pannetje. Breng dit aan de kook. Voeg limoensap toe en laat het een minuutje of 10 zacht pruttelen. Haal de siroop van het vuur en laat het afkoelen.
  • meng de suiker door de fijn gehakte noten
  • haal de phyllo uit de verpakking en leg het onder een theedoek om uitdroging te voorkomen.
  • pak 1 velletje phyllo en beboter deze licht
  • strooi ca. 1 eetlepel nootjes hierover
  • plaats je duim aan de onderkant en je vingers aan de bovenkant van het vel en breng je vingers naar je duim, je rimpelt het vel in elkaar
    Als het vel breekt, is geen probleem, hier zie je straks niets van terug.
  • rol het dan op zodat je een rozetje krijgt
  • leg het rozetje in de bakvorm
  • maak zo velletje voor velletje en leg ze tegen elkaar aan gedrukt in de bakvorm
  • als ze allemaal in de vorm zitten bestrijk je de bovenkant met wat boter
  • zet de vorm in de oven en bak de baklava in ongeveer 30 minuten goudbruin
  • zogauw je de vorm uit de oven haalt lepel je de siroop over de hete baklava. De baklava moet als het ware knisperen van de afgekoelde siroop.
    Eerst elk rozetje 1 eetlepel en daarna nog 1 eetlepel over ieder rozetje. Wat er dan nog over is van de siroop giet je uit over het geheel.
  • Laat de baklava afkoelen en de siroop intrekken. Ongeveer tussen de 5 en 8 uur en voila!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Egyptische dadelkoekjes