Stoofpotjes van okra en rundvlees

Gisteren heb ik heerlijke stoofpotjes gemaakt met okra en rundvlees.
StoofpotJES, ik heb het verdeeld over meerder kleine potjes. Je kunt natuurlijk 1 grote stoofpot maken, maar je kunt voor de afwisseling ook voor ieder een eigen potje maken.
Op tafel zet je dan in het midden een groot bord met rijst, eventueel met in het midden een salade, en erom heen zet je de kleine potjes.

Wat heb je nodig voor 4 potjes met een doorsnee van ca. 13 cm:
400 gr rundvlees (100 gr per potje), in blokjes gesneden
1 grote rode ui, gesnipperd
knoflook, uitgeperst ongeveer 1 eetlepel
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gemalen koriander
250 gr tomaten, in stukjes gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
bouillon
limoensap

Zelf heb ik het vlees ongeveer drie kwartier gekookt, met een in 4-en gesneden ui, 1 bouillon tablet en wat zout. Je hebt dan nl ook meteen een lekkere bouillon om bv molegiyya of soep te maken en het verkort de tijd in de oven.

Haal het vlees uit het water en laat het uitlekken.
Bak het vlees in wat olie rondom bruin en verdeel het over de 4 potjes.
Bak ik dezelfde olie de ui lichtbruin en voeg dan de knoflook en de kruiden toe.
Bak dit een minuutje of 2 en voeg dan de tomaten en tomatenpuree toe.
Voeg ongeveer 200 ml van de bouillon toe.

Verdeel dit over het vlees, dek de potjes af en zet ze in de oven (165 graden) en laat het vlees verder gaar worden, ongeveer 1 uur.

Tegen de tijd als het vlees bijna gaar is:
Was de okra en snijd het topje eraf.
Verhit wat olie in een pan en bak de okra een minuutje of 3 in de olie, tot ze licht verkleuren.
Schep ze uit de olie en leg ze bovenop het vlees.
Besprenkel met wat limoensap en zet het weer afgedekt terug in de oven voor ongeveer 35 minuten.
Als het vlees een beetje droog is gekookt voeg dan nog wat bouillon toe.

Leuke weetjes over okra en hoe je eventueel kunt voorkomen dat de okra slijmerig wordt kun je hier vinden
http://www.leerwiki.nl/De_Egyptische_keuken_-_Bamya_(okra),_feiten_en_een_lekker_recept

Reacties

Populaire posts van deze blog

Egyptische aardappels in tomatensaus-ovenschotel

Egyptische gevulde koolbladeren met rijst en kruiden

Egyptische dadelkoekjes